Zelf aan de slag?

Wilt u als leerkracht zelf aan de slag gaan rond bepaalde thema's? Bent u op zoek naar achtergrondinformatie over bepaalde onderwerpen? School Zonder Racisme biedt kant-en klaar educatief materiaal en brochures aan over tal van onderwerpen zoals bijvoorbeeld vooroordelen, vluchtelingen, herinneringseducatie,...

Materiaal voor leerkrachten

Educatief Materiaal

Vooroordelen

Fotomap ‘een kijk op de ander’

Mensen van verschillende origine vertellen aan de hand van foto’s hun levensverhaal. Via dit vooroordelenspel werken we rond positieve beeldvorming en diversiteit. De fotomap, met tal van didactische methodieken, is een goed hulpmiddel om vooroordelen en stereotypen bij jongeren te doorbreken.

Prijs: € 50,00 + verzendingskosten.

Herinneringseducatie

Niet opnieuw!

Leerlingen uit het college van Menen, een actieve School Zonder Racisme, kwam op het idee om een boek te maken over de laatste overlevenden uit de concentratiekampen. Het resultaat is ‘Niet opnieuw’; een boek dat veel meer is dan een verzameling van kampenverhalen. Het gaat niet enkel over ‘vroeger’ alleen maar ook over vandaag. Het werd een lang gesprek tussen twee generaties tieners: die van 1940 en die van vandaag. Het boek is een gebundelde oproep voor vrede, vriendschap en solidariteit.

Bij dit boek kan je ook een educatieve cd-rom bestellen met achtergrondinformatie. Het gaat om uitgewerkte lespakketten die aansluiten bij de inhoud van dit project.

Prijs boek: € 18,00
Prijs educatieve cd-rom: € 7,50

Brochures

Racisme

Zwart op wit, wit op zwart

Een informatiebrochure rond racisme, vooroordelen, vluchtelingen,…voor jongeren en leerkrachten. Je vindt er onder meer cijfers rond discriminatie, gedichten, geschiedenis van het racisme en informatie over de islam. Een verscheidenheid aan informatie op 85 pagina’s. Ideaal voor het maken van werkjes en opdrachten op school.

Prijs: € 6,00

Congo

Een verkenning van Congo in Brussel in de Matongé- en Koninklijke wijk

Een brochure over de aanwezigheid van Congo in Brussel. Matongé is een wijk in Kinshasa en ook een Brusselse veelkleurige wijk met Afrikaanse kapsalons en met winkels waar je maniok, zoete aardappel en exotische groenten en fruit kan vinden. Bovenal is het een ontmoetingsplaats voor Afrikansen.
Deze brochure neemt je mee op ontdekkingstocht doorheen de Koninklijke wijk en de Matongéwijk en laat je kennismaken met Congo, vroeger en nu.

Prijs: € 6,00

Vluchtelingen

Kennismaking met het vluchtelingenthema

Deze brochure tracht op een beknopte manier een antwoord te geven op de vele vragen rond het vluchtelingenthema: redenen om te vluchten, asielprocedure, regularisatie,… Ook bij de situatie van mensen zonder papieren wordt er stilgestaan.

Prijs: € 6,00

Migratie

Kuregem: deel 1 Historische context

In de media wordt de Anderlechtste wijk Kuregem meestal gelijkgesteld met slecht nieuws. Deze brochure vertelt een ander verhaal, namelijk het verhaal van een boeiende wijk met een historische, sociale, culturele en etnische rijkdom. Een goede aanzet om het echte Kuregem en zijn rijke geschiedenis te ontdekken.

Prijs: € 8,95