Racisme verwondt

In haar boek ‘Racisme: Over wonden veerkracht’ vraagt Naima Charkaoui zich af waarom er in het debat rond racisme zelden of nooit gepraat wordt over de ondersteuning van de slachtoffers. Haar boek geeft inzicht in de micro- en macro kwetsuren van racisme. Daarnaast biedt het handvaten om slachtoffers van racisme beter te begrijpen en te ondersteunen. School zonder Racisme nam dit merkwaardig boek als leidraad voor deze workshop.

micro

Inhoud

Deze workshop geeft inzicht in de gevoelens van personen die slachtoffer zijn van discriminatie en racisme. Jongeren met een migratieachtergrond ondergaan geregeld zichtbare vormen van discriminatie waarvan de meeste mensen aanvoelen dat dat ‘echt niet oke is’. Daarnaast heeft het boek van Charkaoui en deze workshop aandacht voor microkwetsuren ten gevolge van minder zichtbare vormen van racisme en discriminatie. We bespreken psycho-emotionele gevolgen van racisme en mogelijke reacties van personen die het meemaken. Van daaruit ontdekken we samen wat we kunnen doen om slachtoffers beter te ondersteunen en weerbaar te maken. 

 

Doelgroep
Leerkrachten
Studenten
Aantal deelnemers
min. 8 max. 25 deelnemers
Duur
2 uur
Methodiek

Vorming met PowerPoint afgewisseld met een aantal interactieve werkvormen en oefeningen waarbij de belangrijkste psycho-emotionele gevolgen verduidelijkt worden. 

Benodigdheden

Verplaatsbare tafels – beamer – laptop

Prijs
Prijs € 400 (€30 korting voor scholen)
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante vormingen

Deze vorming/intervisie voor leerkrachten omvat uit het leven gegrepen casussen en uitwisseling van ervaringen, aangevuld met tips van educatieve medewerkers die dagelijks rond deze thema’s werken.
Scholen die oog hebben voor etnisch-culturele diversiteit slagen er beter in om de prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond te verminderen, zo blijkt uit Vlaams onderzoek (2017) . In deze vorming verdiepen we ons samen in het onderzoek en de praktische implicaties voor jouw school.
Diversiteit is een onmiskenbare realiteit geworden. Wij willen ervoor zorgen dat diversiteit gezien wordt als een kracht en dat momenten van conflict een leerkans worden. In deze interactieve workshop bieden we schoolteams de tools aan om diversiteit op school en in de klas te kaderen, beter te begrijpen, en aan te wenden als positieve kracht.

Volg een traject en krijg het Gouden label