Racisme verwondt
In haar boek ‘Racisme: Over wonden veerkracht’ vraagt Naima Charkaoui zich af waarom er in het debat rond racisme zelden of nooit gepraat wordt over de ondersteuning van de slachtoffers. School zonder Racisme nam dit markante boek als leidraad voor deze workshop.

Inhoud
Vrouwen die hun handtas dichter tegen zich aantrekken als je de bus opstapt. Leerkrachten die op basis van je huidskleur veronderstellen dat je moslim bent.
Uitspraken als "Elke cultuur is anders. Bij Karim thuis bijvoorbeeld eten ze op de grond" en "Goed kunnen dansen, dat hebben Afrikanen zoals jij in het bloed".
Hoewel niet altijd slecht bedoeld, kunnen al deze voorvallen diepe wonden slaan.
Jongeren met een migratieachtergrond ondervinden geregeld zichtbare discriminatie, maar ook meer onzichtbare vormen, zoals microkwetsuren en stereotypen, kunnen diep snijden.
In deze workshop trachten we ons in te leven in hoe het voelt om slachtoffer te worden van stereotypen, vooroordelen, discriminatie en racisme.
We kaderen mogelijke reacties op, en psycho-emotionele gevolgen van racisme. Van daaruit ontdekken we samen wat we kunnen doen om slachtoffers beter te ondersteunen en weerbaar te maken.
Update COVID 19:
We kunnen, rekening houdend met de voorzorgsmaatregelen, deze vorming op de school komen begeleiden. Als de omstandigheden het niet toelaten en we niet naar je school kunnen komen, kunnen we deze vorming ook online aanbieden.
Verplaatsbare tafels – beamer – laptop
Verwante vormingen
Volg een traject en krijg het Gouden label