“Van kleurenblind naar intercultureel”
Scholen die oog hebben voor etnisch-culturele diversiteit slagen er beter in om de prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond te verminderen, zo blijkt uit Vlaams onderzoek (2017) . In deze vorming verdiepen we ons samen in het onderzoek en de praktische implicaties voor jouw school.

Inhoud
Gelijke onderwijskansen voor ieder kind? In het Vlaamse onderwijs hebben leerlingen met een migratieachtergrond dubbel zoveel risico om later slechter te presteren op academisch vlak. In vergelijking met andere westerse landen heeft België de grootste prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond. Dit ligt niet aan de individuele leerling, wel aan ons onderwijssysteem. Er is dus nog veel werk aan de winkel.
Een school waar alle leerlingen evenveel kansen krijgen om goed te presteren is bovenal een school waar elke leerling zich thuis voelt. Een interculturele schoolcultuur is hierbij van belang. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven in het kader van een Europees project, ‘Youth in Europe Study’ (YES!). Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 3000 leerlingen tussen 12 en 15 jaar en dat in 66 Vlaamse secundaire scholen.
In deze workshop zoeken we samen een antwoord op volgende vragen op basis van jullie ervaringen op school en bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek:
Wat is dat juist een interculturele schoolcultuur? Wat houdt dat in, ‘zich thuis voelen op school’? Hoe kan het beleid op school voor het juiste kader zorgen? Wat kan jij doen als leerkracht?
We overlopen de eerste stappen naar het creëren van een warm klimaat dat diversiteit op school en in de samenleving erkent en omarmt. De eerste stappen dus, in de richting van een interculturele schoolcultuur.
(Meer weten over het onderzoek: ‘School Diversity Policies’, Celeste et al., 2017)
Je kan kiezen uit 2 formules
Formule 1: De presentatie “Van kleurenblind naar intercultureel” (en de mogelijkheid om vanuit het publiek vragen te stellen)
Formule 2: De presentatie “Van kleurenblind naar intercultureel” (en de mogelijkheid om vanuit het publiek vragen te stellen), gekoppeld aan interactieve werkvormen over omgaan met diversiteit (geënt op het onderwijs) met nabespreking
Benodigdheden Presentatie (enkel theoretisch kader) Grote zaal, stoelen, computer met beamer en geluidsinstallatie, ev. een micro voor een groot publiek
Benodigdheden Presentatie (met extra interactieve werkvormen) Grote zaal, computer met beamer en geluidsinstallatie, stoelen, 5 tafels, flipovervellen
Volg een traject en krijg het Gouden label