“Van kleurenblind naar intercultureel”

In deze presentatie belichten we een Vlaams onderzoek (2017) dat aantoont dat scholen die oog hebben voor diversiteit, er beter in slagen om de prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond te verkleinen.

presentatie

Inhoud

Een school waar elke leerling zich thuis voelt, waar alle leerlingen gelijke kansen krijgen en zich maximaal kunnen ontwikkelen.
Wil je van jouw school ook zo’n warme school maken?
Dan is het belangrijk om te zorgen voor een warm klimaat dat de diversiteit op school erkent en omarmt.

Dat blijkt uit het Vlaamse onderzoeksluik van het grootscheeps Europees project ‘Youth in Europe Study’ (YES!) (‘School Diversity Policies’, Celeste et al, 2017), uitgevoerd door het Centrum Sociale en Culturele Psychologie van de KU Leuven. Het levert interessante gegevens op om de ontwikkelingskansen van jongeren met een migratieachtergrond te versterken. Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 3000 leerlingen tussen 12 en 15 jaar en dat in 66 Vlaamse secundaire scholen.

Het onderzoek toont voornamelijk aan dat een interculturele schoolcultuur ervoor zorgt dat leerlingen zich meer ‘thuis voelen’ op school, wat op zijn beurt weer een positieve invloed heeft op de schoolprestaties van álle leerlingen, met of zonder migratieachtergrond.


Het onderzoek verscheen in mei 2019 in de brede media. Lees meer


Update COVID 19:
We kunnen, rekening houdend met de voorzorgsmaatregelen, Formule 1 van deze vorming op de school komen begeleiden. Als de omstandigheden het niet toelaten en we niet naar je school kunnen komen, kunnen we deze vorming ook online aanbieden.  

Doelgroep
Directie
Leerkrachten
Aantal deelnemers
Formule 1: onbeperkt / Formule 2: min. 8, max. 25
Duur
Formule 1: 1 uur / Formule 2: 2 uur
Methodiek

Je kan kiezen voor deze presentatie uit 2 formules

Formule 1: De presentatie “Van kleurenblind naar intercultureel” (en de mogelijkheid om vanuit het publiek vragen te stellen)   

Formule 2: De presentatie “Van kleurenblind naar intercultureel” (en de mogelijkheid om vanuit het publiek vragen te stellen), gekoppeld aan de interactieve werkvorm Privilege walk (geënt op het onderwijs) met nabespreking

Benodigdheden

Benodigdheden Presentatie (zonder Privilege Walk) Grote zaal, stoelen, computer met beamer en geluidsinstallatie, ev. een micro voor een groot publiek

Benodigdheden Presentatie met Privilege Walk Grote zaal, computer met beamer en geluidsinstallatie, stoelen, 5 tafels, flipovervellen 

Prijs
Formule 1: € 150 / Formule 2: € 240

Op onze pedagogische studiedag hebben we 4 keer deze workshop aangevraagd; op deze manier konden we het volledige schoolteam bereiken. Via de evaluatiebevraging bij alle aanwezige collega's kandideerden zich intussen meer dan 20 mensen om aan de slag te gaan rond diversiteit op onze school. Jullie workshop heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt

Hanne Thiré
Coördinator 3de graad bij Mater Dei-Instituut Brasschaat
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Volg een traject en krijg het Gouden label