“Van kleurenblind naar intercultureel”

In deze presentatie belichten we een Vlaams onderzoek (2017) dat aantoont dat scholen die oog hebben voor diversiteit, er beter in slagen om de prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond te verkleinen.

presentatie

Inhoud

Een school waar elke leerling zich thuis voelt, waar alle leerlingen gelijke kansen krijgen en zich maximaal kunnen ontwikkelen.
Wil je van jouw school ook zo’n warme school maken?
Dan is het belangrijk om te zorgen voor een warm klimaat dat de diversiteit op school erkent en omarmt.

Dat blijkt uit het Vlaamse onderzoeksluik van het grootscheeps Europees project ‘Youth in Europe Study’ (YES!) (‘School Diversity Policies’, Celeste et al, 2017), uitgevoerd door het Centrum Sociale en Culturele Psychologie van de KU Leuven. Het levert interessante gegevens op om de ontwikkelingskansen van jongeren met een migratieachtergrond te versterken. Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 3000 leerlingen tussen 12 en 15 jaar en dat in 66 Vlaamse secundaire scholen.

Het onderzoek toont voornamelijk aan dat een interculturele schoolcultuur ervoor zorgt dat leerlingen zich meer ‘thuis voelen’ op school, wat op zijn beurt weer een positieve invloed heeft op de schoolprestaties van álle leerlingen, met of zonder migratieachtergrond.


Het onderzoek verscheen in mei 2019 in de brede media. Lees meer

Doelgroep
Directie
Leerkrachten
Aantal deelnemers
Formule 1: onbeperkt / Formule 2: min. 8, max. 25
Duur
Formule 1: 1 lesuur / Formule 2: 2 lesuren
Methodiek

Je kan kiezen voor deze presentatie uit 2 formules

Formule 1: De presentatie “Van kleurenblind naar intercultureel” (en de mogelijkheid om vanuit het publiek vragen te stellen)   

Formule 2: De presentatie “Van kleurenblind naar intercultureel” (en de mogelijkheid om vanuit het publiek vragen te stellen), gekoppeld aan de interactieve werkvorm Privilege walk (geënt op het onderwijs) met nabespreking

Benodigdheden

Benodigdheden Presentatie (zonder Privilege Walk) Grote zaal, stoelen, computer met beamer en geluidsinstallatie, ev. een micro voor een groot publiek

Benodigdheden Presentatie met Privilege Walk Grote zaal, computer met beamer en geluidsinstallatie, stoelen, 5 tafels, flipovervellen 

Prijs
Formule 1: € 150 + vervoersonkosten van de vormingswerker / Formule 2: € 200 + vervoersonkosten van de vormingswerker
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante vormingen

Alles start met visie. In deze workshop benoemen leerkrachten en directie hoe ze kijken naar diversiteit op school en in de klas.
Je vindt trajectmatig werken belangrijk? Je wil er samen met een team voor gaan maar missen wat structuur of richting? De SCAN WBE zet jullie enthousiasme om in weldoordacht en efficiënt werken. Samen schrijven we een positief verhaal dat realistisch is én resultaten oplevert!

Volg een traject en krijg het Gouden label