Activiteiten voor leerlingen

Workshop in de klas

Met dit spel tonen we de complexiteit aan waarmee vluchtelingen geconfronteerd worden. Leerlingen ontdekken welke drempels vluchtelingen moeten overwinnen om een nieuw leven op te kunnen bouwen in een vreemd land. Tijdens dit spel proberen we nuance te leggen in het gepolariseerde debat rond vluchtelingen in België. Leerlingen krijgen kennis aangereikt waarna ze hun eigen mening kunnen vormen over het thema.

Workshop in de klas

Tijdens deze workshop gaan jongeren aan de slag met de manier waarop migranten en vluchtelingen afgebeeld worden in de media, hoe deze beelden hun denken vormgeven, en hoe ze kritisch en genuanceerd kunnen omgaan hiermee.

Workshop in de klas

Werken rond de vluchtelingenthematiek in de 1ste en 2de graad klinkt behoorlijk zwaar en complex. Met het vluchtelingenspel worden leerlingen op een laagdrempelige manier aan het denken gezet. In een interactieve nabespreking kunnen ze al hun vragen kwijt.

Workshop in de klas

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Workshop in de klas

Wie ben ik? Wat maakt mij uniek? Wat maakt de klasgroep? En is er voldoende plaats voor mijn eigen identiteit binnen die klasgroep? Leerlingen ontdekken hun eigen meervoudige identiteit en die van hun klasgenoten.

Dagprogramma

Waarom vluchten mensen? Hoe komt men in België terecht? Hoe kun je als vluchteling erkend worden? Wat is de Conventie van Genève? .... Op al deze vragen trachten we een antwoord te vinden via een dynamisch traject.

Workshop in de klas

In deze dynamische workshop leren jongeren bewust en kritisch omgaan met de media. Want mediawijs zijn, wat betekent dat eigenlijk? In een tijd waarin iedereen voor journalist kan spelen door allerlei berichten de wijde wereld in te sturen, is het van belang kritisch om te gaan met wat je tegenkomt.

Ontmoeting

Look alike is een ontmoetingsmoment tussen leerlingen uit het OKAN onderwijs en leerlingen uit het reguliere onderwijs. We gaan op zoek naar gelijkenissen en raakpunten tussen de leerlingen.

Ontmoeting

Café Coloré is een bijzonder ontmoetingsmoment waarop studenten kennismaken met inburgeraars of cursisten Nederlands NT2.

Ontmoeting

Tijdens deze ontmoeting maken de leerlingen/studenten kennis met iemand die naar België is gevlucht. Via deze getuigenis willen we de vluchtelingen- thematiek een gezicht geven.

Dagprogramma

Vlaamse leerlingen komen in contact met Brusselse OKAN-leerlingen, en spelen samen een interactief stadsspel. In de namiddag gaan we met de Vlaamse leerlingen dieper in op vooroordelen rond Brussel en nieuwkomers.

Pedagogisch materiaal

Bedrijven die wereldwijd handel drijven, producten die duizenden kilometers afleggen voordat ze in onze winkels aankomen, mensen die migreren of zelfs op de vlucht slaan… wat heb ik daar nu mee te maken?

Dagprogramma

Jongeren bezoeken de Democratiefabriek in gezelschap van een begeleider. Na het bezoek gaan ze dieper in op concepten als vooroordelen, discriminatie, racisme en vrijheid van meningsuiting.

Pedagogisch materiaal

Wil je rond racisme en discriminatie aan de slag gaan als leerkracht? Vanuit School Zonder Racisme hebben we verschillende methodieken, infopakketten en tools verzameld die jullie op weg kunnen helpen. (n.a.v. 21 maart )

Pedagogisch materiaal

Brusselse OKAN-leerlingen ontmoeten vanuit je klas? Het kan! Via dit gratis lespakket werk je aan vooroordelen over Brussel én OKAN-leerlingen, allemaal zonder je eigen school te verlaten.

Pedagogisch materiaal

Hebben jullie zin in een schooluitstap, maar zit het weer niet mee? … Dan brengen wij Brussel naar de leerlingen! Dit doen we aan de hand van een interactieve virtuele wandeling door de hoofdstad.

Volg een traject en krijg het Gouden label