Activiteiten voor leerlingen

Dagprogramma

Waarom vluchten mensen? Hoe komt men in België terecht? Hoe kun je als vluchteling erkend worden? Wat is de Conventie van Genève? .... Op al deze vragen trachten we een antwoord te vinden via een dynamisch traject.

Workshop in de klas

Werken rond thema vluchten in de 1ste en 2de graad klinkt behoorlijk zwaar en complex. Met het interactieve bordspel op de vlucht, worden leerlingen op een laagdrempelige manier aan het denken gezet. In een interactieve nabespreking kunnen ze al hun vragen kwijt.

Workshop in de klas

In spelvorm leren leerlingen bij over de complexe realiteit waarmee personen op de vlucht geconfronteerd worden. Leerlingen ontdekken op welke drempels personen op de vlucht moeten kunnen stoten wanneer ze een nieuw leven bouwen in een onbekend land. Tijdens dit spel proberen we nuance te leggen in het gepolariseerde debat rond het thema vluchten in België. Leerlingen krijgen kennis aangereikt die hen kan helpen om later hun eigen mening over het thema te vormen.

Workshop in de klas

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Ontmoeting

Tijdens deze ontmoeting maken de leerlingen kennis met één van onze vrijwilligers die zelf een vluchtverhaal heeft. Onze vrijwilliger gaat met je leerlingen in gesprek en geeft zo een gezicht en een stem aan het thema vluchten.

Dagprogramma

Vlaamse leerlingen komen in contact met Brusselse OKAN-leerlingen, en spelen samen een interactief stadsspel. In de namiddag gaan we met de Vlaamse leerlingen dieper in op vooroordelen rond Brussel en nieuwkomers.

Workshop in de klas

Tijdens deze workshop gaan jongeren aan de slag met de manier waarop migranten en vluchtelingen afgebeeld worden in de media, hoe deze beelden hun denken vormgeven, en hoe ze kritisch en genuanceerd kunnen omgaan hiermee.

Workshop in de klas

Wie ben ik? Wat maakt mij uniek? Wat maakt de klasgroep? En is er voldoende plaats voor mijn eigen identiteit binnen die klasgroep? Leerlingen ontdekken hun eigen meervoudige identiteit en die van hun klasgenoten.

Ontmoeting

Look alike is een ontmoetingsmoment tussen leerlingen uit het OKAN onderwijs en leerlingen uit het reguliere onderwijs. We gaan op zoek naar gelijkenissen en raakpunten tussen de leerlingen.

Pedagogisch materiaal

Wil je rond racisme en discriminatie aan de slag gaan als leerkracht? Vanuit School Zonder Racisme hebben we verschillende methodieken, infopakketten en tools verzameld die jullie op weg kunnen helpen. (n.a.v. 21 maart )

Pedagogisch materiaal

Brusselse OKAN-leerlingen ontmoeten vanuit je klas? Het kan! Via dit gratis lespakket werk je aan vooroordelen over Brussel én OKAN-leerlingen, allemaal zonder je eigen school te verlaten.

Pedagogisch materiaal

Hebben jullie zin in een schooluitstap, maar zit het weer niet mee? … Dan brengen wij Brussel naar de leerlingen! Dit doen we aan de hand van een interactieve virtuele wandeling door de hoofdstad.

Volg een traject en krijg het Gouden label