Dagprogramma

Brussel Anders Bekeken: Migratie

Waarom jongeren zelf niet laten kennismaken met de diversiteit in Brussel én zijn inwoners? Niet praten over maar praten met! Dit doe je met ons dagprogramma Brussel Anders Bekeken: Migratie.

Migratie

Inhoud

 1. We starten met een ontmoetingsmoment tussen de leerlingen en cursisten Nederlands aan het CVO Brussel of het Centrum Basiseducatie Brussel.

  Via verschillende laagdrempelige werkvormen leren de deelnemers elkaar en elkaars leefwereld kennen. Dit is een eerste en belangrijke stap naar begripvol samenleven. Het is een eye-opener voor zowel de scholieren als cursisten. Doorheen de activiteit is het tot stand brengen van een dialoog over normen en waarden en het wegwerken van vooroordelen ten opzichte van de ander de rode draad.
  Het doet jongeren ook beseffen dat de diversiteit enkel nog zal toenemen in de toekomst en niet enkel in de grootsteden. De toekomst zal superdivers zijn.
   
 2. In de namiddag starten we in het Noordstation met een korte inleiding over de geschiedenis van de wijk en hoe migratie de wijk gevormd heeft.
   
 3. Vervolgens gaan de leerlingen in kleine groepjes zelfstandig op pad in de Brabantwijk van Brussel. Aan de hand van een zoektocht, waarbij de verschillende groepjes in de voetsporen treden van gemigreerde families, snuiven ze de sfeer van de wijk op en ervaren ze wat het betekent om in een diverse wijk te leven. Tijdens de zoektocht komen verschillende thema’s aan bod, zoals cultuur, religie en ruimtelijke ordening.
   
 4. We sluiten de dag af met een korte nabespreking: hoe hebben de leerlingen de dag beleefd?
Eindtermen
politiek-juridische samenleving
socioculturele samenleving
socio-economische samenleving
Doelgroep
Derde graad secundair onderwijs
Hoger onderwijs
Aantal deelnemers
min. 8 max. 25 deelnemers
Duur
een hele dag
Methodiek

Een ontmoetingsmoment tussen de scholieren en cursisten met een migratieachtergrond, migratie-zoektocht in de namiddag, korte nabespreking

Prijs
€ 250

Het gesprek met de anderstaligen, die nog maar enkele maanden in Brussel verblijven, was zeer interessant. We leerden veel bij over de personen en hun culturen. Ik vind dit zeker voor herhaling vatbaar. Het was leuk én leerzaam, je krijgt een bredere kijk op migratie.

Mieke
student 2de jaar bachelor leerkracht secundair onderwijs
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Dagprogramma

Dit dagprogramma is een samenwerking van School zonder Racisme en comedian Erhan Demirci. Het programma is een combinatie van een komische voorstelling en een interactief stadsspel om Brussel in al haar diversiteit te ontdekken.

Dagprogramma

Waarom vluchten mensen? Hoe komt men in België terecht? Hoe kun je als vluchteling erkend worden? Wat is de Conventie van Genève? .... Op al deze vragen trachten we een antwoord te vinden via een dynamisch traject.

Dagprogramma

Met dit dagprogramma nemen de leerlingen een duik in het multiculturele Molenbeek. We moedigen hen aan om vanuit de eigen ervaring een mening te vormen (of bij te sturen) over thema’s als de islam, diversiteit en de multiculturele samenleving.

Volg een traject en krijg het Gouden label