Dagprogramma

De Democratiefabriek met workshop Oogkleppen af!

Jongeren bezoeken de Democratiefabriek in gezelschap van een begeleider. Na het bezoek gaan ze dieper in op concepten als vooroordelen, discriminatie, racisme en vrijheid van meningsuiting.

democratiefabriek

Inhoud

Het BElvue museum biedt dit jaar opnieuw de Democratiefabriek gratis aan. De Democratiefabriek is een interactieve tentoonstelling waarbij de leerlingen worden uitgedaagd om verschillende standpunten te bekijken, te overleggen én hun eigen mening te vormen. De thema’s van de fabriek zijn zeer actueel: de (multiculturele) samenleving, vooroordelen, godsdienstbeleving, vrije meningsuiting,..

Maar vaak heeft de leerkracht niet de mogelijkheid om die thema’s uit te diepen of na het bezoek een gestructureerd debat te organiseren.
Daarom stellen wij dit jaar dus een bezoek voor in gezelschap van een professionele begeleider, gevolgd door een workshop waarin het mogelijk is om dieper in te gaan op deze concepten en waarbij voldoende ruimte wordt gelaten voor de dialoog tussen de leerlingen.

Het bezoek aan de Fabriek (begeleid bezoek + workshop) duurt dus 3 uur en is nog altijd volledig gratis.
Op woensdagnamiddag is het mogelijk om de tentoonstelling zonder begeleiding te bezoeken en zonder de workshop te volgen. In dat geval duurt het bezoek anderhalf uur en is het ook gratis.
Meer info over de democratiefabriek vind je hier.

De Democratiefabriek gaat door van 4 januari t/m 29 mei 2020 in het BELvue! Reserveren kan hier

Dit initiatief wordt ondersteund door de KBS

Eindtermen
socioculturele samenleving
maatschappelijke structuren en mechanismen herkennen
aspecten van dagelijks leven tussen verschillende mensen vergelijken
Doelgroep
Tweede graad secundair onderwijs
Derde graad secundair onderwijs
Aantal deelnemers
min 8. max. 25 deelnemers
Duur
Bezoek met animator + workshop (3u)
Methodiek

Bezoek aan de fabriek met animator + interactieve workshop door middel van Powerpoint met filmmateriaal

Prijs
gratis

Verwante modules

Workshop in de klas

Globalisering lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Bedrijven die wereldwijd handel drijven, mensen die migreren of zelfs op de vlucht slaan… wat heb ik daar nu mee te maken? Veel, zo blijkt.

Workshop in de klas

Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Dagprogramma

Vanaf heden kan een bezoek aan het Fort van Breendonk meteen aansluitend gecombineerd worden met onze workshop Oogkleppen af! over vooroordelen.

Volg een traject en krijg het Gouden label