Workshop in de klas

Educatieve comedy met workshop rond vooroordelen

‘Theater O’Kontreir’ en ‘School zonder Racisme’ presenteren u een stevig coherent educatief pakket om te werken rond intercultureel leren, vooroordelen en stereotypen.

schaap van vlaanderen

HET SCHAAP VAN VLAANDEREN – COMEDY – THEATER O’KONTREIR

Comedians Frank van Erum en Youssef El Mousaoui gaan live en ongecensureerd de confrontatie aan. Vooroordelen, politieke correctheid, zwarte piet, halal slachten, asielbeleid, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting, de rol van de vrouw en de hoofddoek,…

Gevoeligheden worden niet vermeden maar net op een confronterende manier op tafel gelegd. Humor houdt een spiegel voor, zet aan het denken en functioneert zo als breekijzer om vastgeroeste ideeën los te wrikken. Leidt dit alles tot een compromis à la belge? Of maakt een geniepige interculturele bom hen alsnog tot martelaren van de multiculturele samenleving?

Klik hier voor meer praktische info.

OOGKLEPPEN AF! – WORKSHOP – SCHOOL ZONDER RACISME

Je knappe buurvrouw blijkt een seriemoordenaar te zijn, het is "weer eens" een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Met deze vorming willen we jongeren bewustmaken van (hun) vooroordelen, de (wetenschappelijke) link duiden tussen hardnekkige vooroordelen en discriminatie en hoe we samen kunnen meebouwen aan een wereld met meer vrijheid, verdraagzaamheid en openheid voor andere culturen en gewoonten. Een wereld waarin we mensen niet vastpinnen op basis van verkeerde veronderstellingen.
Ons motto: thinking out of the box!

WAAROM EEN COHERENT EDUCATIEF PAKKET?

School Zonder Racisme is fan van het Schaap van Vlaanderen omdat het perfect aansluit op de leefwereld van de leerlingen. Het theaterstuk schuwt de controverse niet, benoemt wat sommigen (of velen?) denken en maakt de tongen los. Maar... dan begint het pas! Dankzij de interactieve vorming, Oogkleppen af!, creëren we een forum waar leerlingen hun indrukken, kritische bedenkingen én niet-sociaal-wenselijke antwoordden mogen uiten. Samen gaan we ermee aan de slag en proberen we een heldere kijk te krijgen op de realiteit.
Zowel de theatervoorstelling als de workshop kunnen afzonderlijk geboekt worden.

 

Eindtermen
sociorelationele ontwikkeling
socioculturele ontwikkeling
Doelgroep
Tweede graad secundair onderwijs
Derde graad secundair onderwijs
Hoger onderwijs
Aantal deelnemers
200 deelnemers per voorstelling voor de theatervoorstelling, groepjes van max 25 deelnemers voor de wrokshop
Duur
ongeveer 3 uren
Methodiek

theater (Prijs Schaap Van VlaanderenKlik hiervoor alle info)

+ interactieve vorming met film- en fotomateriaal waarbij we zo nauw mogelijk aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen én de confrontatie niet uit de weg gaan.

Benodigdheden

beamer en computer

Benodigdheden Schaap van Vlaanderen: zie technische fiche

Prijs
Prijs Oogkleppen af!: € 125 + vervoersonkosten van de vormingswerker
Infofiche
schaap_TF.pdf203.48 KB

De écht sterke momenten zijn die waar vooroordelen ontkracht worden of onverwachte botsingen ontstaan tussen wat elke groep over de ander denkt.

Ann
Leerkracht
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Dagprogramma

Dit dagprogramma is een samenwerking van School zonder Racisme en comedian Erhan Demirci. Het programma is een combinatie van een komische voorstelling en een interactief stadsspel om Brussel in al haar diversiteit te ontdekken.

Workshop in de klas

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Workshop in de klas

Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Volg een traject en krijg het Gouden label