Workshop in de klas

Inleefspel: Op de vlucht 3e graad

In spelvorm leren leerlingen bij over de complexe realiteit waarmee personen op de vlucht geconfronteerd worden. Leerlingen ontdekken op welke drempels personen op de vlucht moeten kunnen stoten wanneer ze een nieuw leven bouwen in een onbekend land. Tijdens dit spel proberen we nuance te leggen in het gepolariseerde debat rond het thema vluchten in België. Leerlingen krijgen kennis aangereikt die hen kan helpen om later hun eigen mening over het thema te vormen.

Op de vlucht 3de graad

Inhoud

In dit spel kruipt iedere leerling in de huid van een persoon op de vlucht. Tijdens acht ontmoetingen met andere spelers maak je kennis met de asielprocedure, opvangcentra, inburgering, illegaliteit, huisvesting, clandestiene tewerkstelling, vrijwillige terugkeer, uitwijzing, enz. Je komt dus in aanraking met verschillende obstakels die personen op de vlucht tegenkomen.

Tijds het spel leidt elke ontmoeting tot een stijging of daling op de “welzijnsbarometer”. Welke indrukken laten verschillende ontmoetingen achter? Welke ontmoetingen houden een helpen de hand in, en bij welke loop je met je neus tegen de muur. In dit spel worden de spelers voor moeilijke keuzes geplaatst…

Oké, dit was een spel… hoe zit het nu met de realiteit? Na het spel volgt een nabespreking waarbij we zoveel mogelijk willen vertrekken vanuit de verschillende personages die de leerlingen hebben gespeeld.


Hoe was hun confrontatie met de werkgever die hun overuren niet wou uitbetalen? Waarom kon die zich niet wenden tot de vakbond? Hoe was het om met verschillende mensen een huis te delen en nog steeds niet in staat te zijn om de huur te betalen? Op welke manier heb je iemand anders kunnen helpen?  

Door de spelsituaties te linken aan de realiteit, krijgen leerlingen inzicht in de compexiteit waar personen op de vlucht vaak in terecht komen. 

Dit spel is een creatie van integratiecentrum Foyer.  foyer


 

Eindtermen
politiek-juridische samenleving
socioculturele samenleving
socio-economische samenleving
Doelgroep
Derde graad secundair onderwijs
Aantal deelnemers
min. 8 max. 25 deelnemers
Duur
2 (les)uren
Methodiek

sterk interactief spel waarbij leerlingen/studenten in de huid kruipen van een vluchteling, gevolgd door een nabespreking waarbij we de confrontatie niet uit de weg gaan

Benodigdheden

bij voorkeur een groot klaslokaal met een drietal tafels (banken) en genoeg stoelen voor iedereen.
Voor de nabespreking kan een computer met beamer een meerwaarde zijn maar het kan zeker ook zonder.

Prijs
Prijs € 290
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Werken rond thema vluchten in de 1ste en 2de graad klinkt behoorlijk zwaar en complex. Met het interactieve bordspel op de vlucht, worden leerlingen op een laagdrempelige manier aan het denken gezet. In een interactieve nabespreking kunnen ze al hun vragen kwijt.

Ontmoeting

Tijdens deze ontmoeting maken de leerlingen kennis met één van onze vrijwilligers die zelf een vluchtverhaal heeft. Onze vrijwilliger gaat met je leerlingen in gesprek en geeft zo een gezicht en een stem aan het thema vluchten.

Dagprogramma

Waarom vluchten mensen? Hoe komt men in België terecht? Hoe kun je als vluchteling erkend worden? Wat is de Conventie van Genève? .... Op al deze vragen trachten we een antwoord te vinden via een dynamisch traject.

Volg een traject en krijg het Gouden label