Pedagogisch materiaal

Lespakket globalisering

Bedrijven die wereldwijd handel drijven, producten die duizenden kilometers afleggen voordat ze in onze winkels aankomen, mensen die migreren of zelfs op de vlucht slaan… wat heb ik daar nu mee te maken?

speel

Inhoud

Ons drankje van Coca-Cola, onze meubels van Ikea, onze snack bij McDonald’s, onze iPhone van Apple, onze schoenen van Nike… Bijna alle producten die we dagelijks gebruiken, worden gemaakt door multinationals. En komen voort uit de globalisering.

Dat al die dingen gemaakt worden in omstandigheden die niet zo best zijn voor mens en milieu, daar staan we minder vaak bij stil. Hoe worden onze dagelijkse hebbedingetjes gemaakt? Wie wint daarbij, en wie verliest? Hoe komt dat? En wat kunnen we daar als jonge mensen aan doen?

Door opdrachten op te lossen, zoomen de jongeren in op vier producten die nauw aansluiten bij hun leefwereld: speelgoed, fastfood, kledij en de smartphone.

  • Samen in de klas 

De leerlingen worden in groepjes verdeeld en elk groepje gaat één van de vier producten onder de loep nemen door samen verschillende opdrachten op te lossen: waar komt mijn product vandaan? Wie wordt er beter of slechter van?

Je krijgt het kant-en-klare materiaal, waarmee je direct aan de slag kunt gaan in de les.
Stel de vier groepjes elk een computer of tablet ter beschikking, omdat ze een aantal filmpjes moeten afspelen. Wifi/internet van de school is ook nodig.

Download het lespakket voor in de klas

 

  • Afstand onderwijs

Moeten de scholen opschalen naar code oranje, waarbij leerlingen in het secundair gedeeltelijk afstandsonderwijs moeten gaan volgen?

Maak je geen zorgen: School zonder Racisme heeft een aangepaste versie gemaakt, waardoor de studenten de opdrachten zelfstandig thuis kunnen oplossen. De studenten moeten wel beschikking hebben over een computer of tablet en internet.

Download het lespakket met thuisopdrachten

Doelgroep
Derde graad secundair onderwijs
Duur
2 à 3 lesuren
Prijs
gratis
Kernwoorden

Verwante modules

Workshop in de klas

Met dit spel tonen we de complexiteit aan waarmee vluchtelingen geconfronteerd worden. Leerlingen ontdekken welke drempels vluchtelingen moeten overwinnen om een nieuw leven op te kunnen bouwen in een vreemd land. Tijdens dit spel proberen we nuance te leggen in het gepolariseerde debat rond vluchtelingen in België. Leerlingen krijgen kennis aangereikt waarna ze hun eigen mening kunnen vormen over het thema.

Workshop in de klas

In deze dynamische workshop leren jongeren bewust en kritisch omgaan met de media. Want mediawijs zijn, wat betekent dat eigenlijk? In een tijd waarin iedereen voor journalist kan spelen door allerlei berichten de wijde wereld in te sturen, is het van belang kritisch om te gaan met wat je tegenkomt.

Volg een traject en krijg het Gouden label