Ontmoeting

Look Alike

Look alike is een ontmoetingsmoment tussen leerlingen uit het OKAN onderwijs en leerlingen uit het reguliere onderwijs. We gaan op zoek naar gelijkenissen en raakpunten tussen de leerlingen.

Look Alike

Inhoud

Hoewel de jongeren vaak een uiteenlopende achtergrond hebben, zijn er ook heel wat gelijkenissen. Door die gelijkenissen in de verf te zetten, leren ze elkaar en elkaars leefwereld beter kennen. Zo willen we bijdragen aan de manier waarop jongeren met een superdiverse samenleving omgaan.

De activiteit laat de leerlingen eerst kort kennismaken met elkaar, waarna ze ook echt zullen samenwerken om verschillende opdrachten – zowel binnen als buiten – tot een goed einde te brengen. Tijdens deze opdrachten staat het maken van connecties en het vinden van raakpunten steeds centraal.

Look alike kan ervoor zorgen dat vooroordelen ten opzichte van de ander op een interactieve manier weggewerkt worden. Bovendien biedt het een extra oefenkans voor de OKAN leerlingen om de aangeleerde woordenschat en taalkennis in de praktijk om te zetten.

Doelgroep
Eerste graad secundair onderwijs
Tweede graad secundair onderwijs
Aantal deelnemers
max. 25 deelnemers (een groep bestaat uit max. 25 leerlingen uit het reguliere onderwijs en 25 OKAN-leerlingen)
Duur
3 uren
Methodiek
  • Enkele laagdrempelige ijsbrekers om de groep op te warmen
  • Een interactief spel waarbij de jongeren moeten samenwerken om elkaar beter te leren kennen
  • Een stadsspel met gebruik van smartphone in kleine gemengde groepjes (leerlingen uit het reguliere en OKAN onderwijs) waarbij de jongeren zowel de stad als elkaar beter leren kennen
  • Een korte nabespreking
Benodigdheden

Look-a-like vindt plaats in de buurt van een OKAN school.
pc met internetaansluiting, beamer met
geluidsinstallatie en internettoegang

Prijs
€ 350
Kernwoorden

Hele leuke workshop. Onze leerlingen krijgen de gelegenheid om Nederlands te oefenen met leerlingen waar ze normaal niet mee in contact komen.

 Aline Lenaers
leerkracht OKAN Instituut Anneessens-Funck Brussel
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Wie ben ik? Wat maakt mij uniek? Wat maakt de klasgroep? En is er voldoende plaats voor mijn eigen identiteit binnen die klasgroep? Leerlingen ontdekken hun eigen meervoudige identiteit en die van hun klasgenoten.

Workshop in de klas

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Volg een traject en krijg het Gouden label