Workshop in de klas

Media & beeldvorming

In deze dynamische workshop leren jongeren bewust en kritisch omgaan met de media. Want mediawijs zijn, wat betekent dat eigenlijk? In een tijd waarin iedereen voor journalist kan spelen door allerlei berichten de wijde wereld in te sturen, is het van belang kritisch om te gaan met wat je tegenkomt.

media

Wat mag je verwachten?

Samen met de jongeren gaan we aan de slag met begrippen zoals: nepnieuws, propaganda, sociale media, framing & online haatspraak.

We ontdekken hoe we nepnieuws kunnen ontmaskeren. We leren wat beeldvorming is en welke gevolgen dat kan hebben. Ooit al gehoord van de Echokamers van sociale media en hoe deze polarisatie in de hand werken? Als laatste denken we na over vrijemeningsuiting, wat dit voor betekent voor onszelf en of hier al dan niet grenzen aan zijn.

 

Doelgroep
Derde graad secundair onderwijs
Aantal deelnemers
min. 8 max. 25 deelnemers
Duur
2 (les)uren
Methodiek

Interactieve workshop met film- en fotomateriaal, debat, PowerPointpresentatie en werken in kleine groepjes.

Benodigdheden

beamer en computer met geluidsinstallatie, gemakkelijk te verduisteren lokaal

Prijs
€ 240
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Met dit spel tonen we de complexiteit aan waarmee vluchtelingen geconfronteerd worden. Leerlingen ontdekken welke drempels vluchtelingen moeten overwinnen om een nieuw leven op te kunnen bouwen in een vreemd land. Tijdens dit spel proberen we nuance te leggen in het gepolariseerde debat rond vluchtelingen in België. Leerlingen krijgen kennis aangereikt waarna ze hun eigen mening kunnen vormen over het thema.

Volg een traject en krijg het Gouden label