Workshop in de klas

Oogkleppen af!

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

oogkleppenaf

Inhoud

Tijdens deze workshop focussen we op wat stereotypen en vooroordelen zijn. We onderzoeken samen hoe deze stereotypen en vooroordelen ons denken bepalen, en wanneer ze schadelijk kunnen worden.

De leerlingen leren het verschil maken tussen feiten en vooroordelen. Ze leren waar stereotypen en vooroordelen vandaan komen en hoe ze in stand worden gehouden. We ontdekken wanneer stereotypen en vooroordelen schadelijk en kwetsend worden en leggen de link naar discriminatie en racisme.  

De Workshops van de 1ste, 2de en 3de graad sluiten perfect op elkaar aan. In de eerste graad maken we een onderscheid tussen feiten, stereotypen en vooroordelen en denken we na over humor. In de tweede graad ligt de focus meer op de gevolgen van stereotype beeldvorming en maken we de link met racisme en discriminatie. In de derde graad leren we over structureel racisme, hoe discriminerende praktijken zijn ingebouwd in onze samenleving. 

 

 

Eindtermen
sociaal-relationele competenties
mechanismen van vooroordelen
stereotypen en machtsmisbruik
constructief omgaan met diversiteit
burgerschapscompetenties
Doelgroep
Eerste graad secundair onderwijs
Tweede graad secundair onderwijs
Derde graad secundair onderwijs
Aantal deelnemers
min. 8 max. 25 deelnemers
Duur
2 (les)uren
Methodiek

Interactieve vorming met film- en fotomateriaal waarbij we zo nauw mogelijk aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen/studenten én de confrontatie niet uit de weg gaan.

 

Deze workshop kan ook gecombineerd worden met een bezoek aan het fort van Breendonk.

Benodigdheden

Beamer, computer, geluidsinstallatie.

Prijs
Prijs € 290

Een workshop op niveau van de leerlingen, vertrekkend vanuit hun leefwereld!

Magali Pauporté
leerkracht eerste graad Atheneum Brussel
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Wie ben ik? Wat maakt mij uniek? Wat maakt de klasgroep? En is er voldoende plaats voor mijn eigen identiteit binnen die klasgroep? Leerlingen ontdekken hun eigen meervoudige identiteit en die van hun klasgenoten.

Ontmoeting

Look alike is een ontmoetingsmoment tussen leerlingen uit het OKAN onderwijs en leerlingen uit het reguliere onderwijs. We gaan op zoek naar gelijkenissen en raakpunten tussen de leerlingen.

Volg een traject en krijg het Gouden label