Workshop in de klas

Oogkleppen Af! 2e/3e graad

"Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

oogkleppen af

Inhoud

Met deze workshop maken we leerlingen bewust van (hun) vooroordelen. Waar komen ze vandaan? En hoe kunnen we ze doorprikken? Samen ontdekken we hoe vooroordelen en stereotypen aan de basis kunnen liggen van discriminatie, zoals homofobie, seksisme of racisme. Of hoe verschillende vormen van discriminatie elkaar soms ontmoeten: “hé makak, wat ne janet zijde gij, wees eens ne echte vent jong!”

De focus van deze workshop is het thema vooroordelen en racisme. Naar het einde van de workshop toe verbreden we ons verhaal naar alle vormen van discriminatie. Zo bouwen we samen aan een klas en een school waar iedereen zich thuis voelt.

Eindtermen
sociorelationele ontwikkeling
Doelgroep
Tweede graad secundair onderwijs
Derde graad secundair onderwijs
Hoger onderwijs
Aantal deelnemers
min. 8 max. 25 deelnemers
Duur
2 (les)uren
Methodiek

Interactieve vorming met film- en fotomateriaal waarbij we zo nauw mogelijk aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen/studenten én de confrontatie niet uit de weg gaan.

Benodigdheden

beamer en computer

Prijs
€ 125 + vervoersonkosten van de vormingswerker

Diversiteit is een vlag die veel ladingen dekt. Seksuele diversiteit wordt niet door alle leerlingen met hetzelfde sprekende gemak aanvaard. School zonder Racisme reikt voorbeelden en doe-opdrachten aan die de leerlingen nodig hebben om een kritisch denkproces op te starten. Dat is meteen ook de reden waarom ik als godsdienstleraar dankbaar gebruik maak van deze workshops. De positieve feedback die de leerlingen op de workshops geven, bevestigen mijn idee om ook in de toekomst met School zonder Racisme samen te werken.

Johan Van Eylen
godsdienstleraar bij Maria Assumptalyceum Laken
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Globalisering lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Bedrijven die wereldwijd handel drijven, mensen die migreren of zelfs op de vlucht slaan… wat heb ik daar nu mee te maken? Veel, zo blijkt.

Workshop in de klas

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Workshop in de klas

‘Theater O’Kontreir’ en ‘School zonder Racisme’ presenteren u een stevig coherent educatief pakket om te werken rond intercultureel leren, vooroordelen en stereotypen.

Volg een traject en krijg het Gouden label