Dagprogramma

Samenwerking Fort van Breendonk

Vanaf heden kan een bezoek aan het Fort van Breendonk meteen aansluitend gecombineerd worden met onze workshop Oogkleppen af! over vooroordelen.

Fort van Breendonk

Inhoud

Tijdens de gegidste tocht doorheen Breendonk, komen de jongeren in contact met de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Een gruwel die onder meer tot stand is kunnen komen door het blindelings volgen van hardnekkige vooroordelen. Gedurende de workshop wordt verwezen naar hedendaagse vormen van vooroordelen, discriminatie en racisme.

De opeenvolging van een gegidste tocht met de workshop op dezelfde locatie versterkt herinneringseducatie. Oogkleppen af! wil met dit verhaal de brug slaan tussen het heden en het verleden.

 

Opgelet: het boeken van de workshop Oogkleppen af! in het Fort van Breendonk kan enkel in combinatie met een bezoek aan het Fort van Breendonk .
Ook is het mogelijk om Oogkleppen af! te laten plaatsvinden op jouw school.
Het lokaal voor de workshop dient u bij het Fort van Breendonk bij te bestellen, ze vragen voor het gebruik van de zaal €20 per keer.
 

Eindtermen
competenties met betrekking tot historisch bewustzijn
sociaal-relationele competenties
mechanismen van vooroordelen
stereotypen en machtsmisbruik
constructief omgaan met diversiteit
burgerschapscompetenties
Doelgroep
Tweede graad secundair onderwijs
Derde graad secundair onderwijs
Aantal deelnemers
min. 8 max 25 deelnemers
Duur
volledige dag
Methodiek

Interactieve workshop met film- en fotomateriaal waarbij we zo nauw mogelijk aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen/studenten én de confrontatie niet uit de weg gaan

Prijs
Prijs workshop Oogkleppen af!: € 125 (indien de workshop plaatsvindt in het Fort van Breendonk zijn er geen vervoersonkosten, aan het fort dient wel een kleine vergoeding betaald te worden voor het gebruik van de zaal)

Een workshop op niveau van de leerlingen, vertrekkend vanuit hun leefwereld!

Magali Pauporté
leerkracht eerste graad Atheneum Brussel
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Werken rond de vluchtelingenthematiek in de 1ste en 2de graad klinkt behoorlijk zwaar en complex. Vandaar dat we bewust kiezen voor een spel waarin de leerlingen in de schoenen komen te staan van een vluchteling.

Workshop in de klas

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Workshop in de klas

"Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Volg een traject en krijg het Gouden label