Workshop in de klas

Speeltjes van de globalisering

Globalisering lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Bedrijven die wereldwijd handel drijven, mensen die migreren of zelfs op de vlucht slaan… wat heb ik daar nu mee te maken? Veel, zo blijkt.

speeltjes

Inhoud

Ons drankje van Coca-Cola, onze meubels van Ikea, onze snack bij McDonald’s, onze iPhone van Apple, onze schoenen van Nike… Bijna alle producten die we dagelijks gebruiken, worden gemaakt door multinationals. En komen voort uit de globalisering.

Dat al die dingen gemaakt worden in omstandigheden die niet zo best zijn voor mens en milieu, daar staan we minder vaak bij stil. Hoe worden onze dagelijkse hebbedingetjes gemaakt? Wie wint daarbij, en wie verliest? Hoe komt dat? En wat kunnen we daar als jonge mensen aan doen?De leerlingen zijn nu expert geworden in hun product en daar bouwen we op verder in een workshop, begeleidt door twee vormingswerkers van School zonder Racisme.

  In dit traject zoomen de jongeren in op vier producten die nauw aansluiten bij hun leefwereld: speelgoed, fastfood, kledij en de smartphone.

  De leerlingen worden in groepjes verdeeld en elk groepje gaat één van de vier producten onder de loep nemen: waar komt mijn product vandaan? wie wordt er beter of slechter van?

  In deze workshop ondervinden ze aan den lijve de ongelijkheid in de wereld via het Wereldstoelenspel, krijgen ze inzicht in ons huidig economisch systeem en ontdekken ze de link met migratie. Ten slotte dagen we jongeren uit tot (zelf)reflectie: wat is mijn rol en hoe kan ik het verschil maken?

   Doelgroep
   Derde graad secundair onderwijs
   Aantal deelnemers
   Min. 13, max. 25 deelnemers
   Duur
   3 lesuren + 2 à 3 lesuren voorbereiding in de klas
   Methodiek

   Speeltjes van de Globalisering bestaat uit twee luiken:

   • Een voorbereiding in de klas. Wij bezorgen jou het kant-en-klare materiaal, waarmee je direct aan de slag kunt gaan in de les. 
   • De leerlingen zijn nu expert geworden in hun product en daar bouwen we op verder in een workshop, begeleidt door twee vormingswerkers van School zonder Racisme. Ten slotte dagen we jongeren uit tot (zelf)reflectie: wat is mijn rol en hoe kan ik het verschil maken?
   Benodigdheden

   Voor een goed verloop zijn de volgende benodigdheden noodzakelijk:

   Voorbereiding in de klas:

   • De vier groepjes hebben elk een computer of tablet nodig om een aantal filmpjes te kunnen afspelen
   • Wifi/internet van de school

   Workshop in de klas:

   • Een groot klaslokaal met voldoende stoelen (banken hebben we niet nodig). Tip: hoe gezelliger de ruimte, hoe toffer de workshop zal aanvoelen.
   • Pc, beamer en een geluidsinstallatie
   • Wifi van de school
   Prijs
   € 200 + vervoersonkosten van de vormingswerker

   Ik vind het zeer belangrijk dat de workshop gegeven wordt, omdat ik als leerkracht merkt dat jongeren hier te weinig over weten en omdat jongeren slachtoffer worden van die grote monopolie wereld waarin we leven.

   Annelies Deville
   Leerkracht Atheneum Brussel
   Voorkeursdatums Volgorde
   Voorkeursdatums (waarde 1)
   Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
   Korting

   Verwante modules

   Dagprogramma

   Dit dagprogramma is een samenwerking van School zonder Racisme en comedian Erhan Demirci. Het programma is een combinatie van een komische voorstelling en een interactief stadsspel om Brussel in al haar diversiteit te ontdekken.

   Workshop in de klas

   Je knappe buurvrouw blijkt een seriemoordenaar te zijn, het is "weer eens" een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

   Workshop in de klas

   Jongeren bezoeken de Democratiefabriek in gezelschap van een begeleider. Na het bezoek gaan ze dieper in op concepten als vooroordelen, discriminatie, racisme en vrijheid van meningsuiting.