Workshop in de klas

Vluchtelingenspel Hogeschool

Met dit spel tonen we de complexiteit aan waarmee vluchtelingen geconfronteerd worden. Jongeren én volwassenen gaan er soms maar al te vaak vanuit dat het allemaal profiteurs zijn die op het OCMW zitten. De realiteit is een stuk genuanceerder.

vsh

Inhoud

In dit spel kruipt iedere student in de huid van een vluchteling. Tijdens acht ontmoetingen met andere spelers maak je kennis met de asielprocedure, opvangcentra, inburgering, illegaliteit, huisvesting, clandestiene tewerkstelling, vrijwillige terugkeer, uitwijzing, enz. Je komt dus in aanraking met alle obstakels die vluchtelingen moeten trotseren en vooral: wat betekent het om je land te ontvluchten? Je vrienden en familie, noodgedwongen, achter te laten? …

Verder probeer je tijdens het spel zoveel mogelijk punten te vergaren om zo hoog mogelijk te scoren op de “welzijnsbarometer”. Maar is het wel zo gemakkelijk om je goed te voelen in je vel als vluchteling? Daar zal je wel snel achter komen want in dit spel worden de spelers voor moeilijke keuzes geplaatst…

Oké, dit was een spel… hoe zit het nu met de realiteit? Na het spel volgt een nabespreking waarbij we zoveel mogelijk willen vertrekken vanuit de verschillende personages die de leerlingen hebben gespeeld.


Hoe was hun confrontatie met de werkgever die hun overuren niet wou uitbetalen?Waarom kon hij zich niet wenden tot de vakbond? Hoe was het om met tien mensen een huis te delen en nog steeds niet in staat te zijn om de huur te betalen? Wat heb jij toen gedaan? 

Deze en nog vele andere spelsituaties proberen we te linken aan de echte realiteit. 
Op deze manier proberen we leerlingen bewust te maken van de complexiteit waarin vluchtelingen vaak terecht komen.

Dit spel is een creatie van integratiecentrum Foyer.  foyer


Update COVID 19:
Je kan ons wel nog uitnodigen als ‘essentiële derden’ om de workshop in de klas te komen begeleiden. Ook als de omstandigheden het niet toelaten en we niet naar je school kunnen komen, is het team van SzR er voor jou, voor de ondersteuning van leerkrachten en schoolteams.  


Hoe?

- Je volgt (online) een ‘train the teacher’ sessie waarin je inhoudelijke en methodische ondersteuning krijgt.

- we sturen het nodige materiaal op digitaal of via de post (verzendkosten worden aangerekend)

- we zijn voortdurend beschikbaar voor alle vragen.

 

Prijs:

Voor de TTT-sessie vragen we een vergoeding van € 25 per persoon.
 

Doelgroep
Hoger onderwijs
Aantal deelnemers
min. 8 max. 25 deelnemers
Duur
2 (les)uren of de uitgebreide formule van 3 (les)uren met één extra (les)uur van de vorming Cafépraat & Migratie waarin we enkele misverstanden en vooroordelen van vluchtelingen objectief trachten te analyseren.
Methodiek

sterk interactief spel waarbij leerlingen/studenten in de huid kruipen van een vluchteling, gevolgd door een nabespreking waarbij we de confrontatie niet uit de weg gaan

Benodigdheden

bij voorkeur een groot klaslokaal met een drietal tafels (banken) en genoeg stoelen voor iedereen.
Voor de nabespreking kan een computer met beamer een meerwaarde zijn maar het kan zeker ook zonder. Voor de uitgebreide formule van 3 (les)uren zijn computer en beamer noodzakelijk.

Prijs
€ 125 + vervoersonkosten van de vormingswerker (uitgebreide versie € 180)
Kernwoorden
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Op café, in de media of bij beleidsmakers hoor je soms straffe uitspraken. Maar kloppen ze ook?
Een vorming die diep durft vragen en niet snel tevreden is met een antwoord.

Workshop in de klas

In deze dynamische workshop leren jongeren bewust en kritisch omgaan met de media. Want mediawijs zijn, wat is dat?

Workshop in de klas

Deze workshop/intervisie omvat uit het leven gegrepen casussen en uitwisseling van ervaringen, aangevuld met tips van educatieve medewerkers die dagelijks rond deze thema’s werken.

Volg een traject en krijg het Gouden label