Workshop in de klas

Wie ben ik? En wij?

Wie ben ik? Wat maakt mij uniek? Wat maakt de klasgroep? En is er voldoende plaats voor mijn eigen identiteit binnen die klasgroep? Leerlingen ontdekken hun eigen meervoudige identiteit en die van hun klasgenoten.

Foto: Wie ben ik? En wij?

Inhoud

Identiteit is een ‘hot topic’ maar roept vele vragen op. Om zich te kunnen inleven in de situatie van iemand anders, is het belangrijk om eerst bewust te zijn van je eigen situatie en identiteit.

Wij zijn opgemaakt uit allemaal deeltjes die samen de identiteit van een persoon vormen. Wij hebben allemaal een meervoudige identiteit. Sommige stukjes zijn zichtbaar, anderen zijn eerder onzichtbaar. Tijdens deze workshop leren leerlingen de verschillende delen van elkaars identiteit kennen. Misschien hebben ze wel raakvlakken met elkaar waar ze het niet zouden verwachten.

Deze workshop legt het fundament om later diepgaander te spreken over vooroordelen en discriminatie. In deze workshop gaan leerlingen in dialoog over gevoelige thema’s en zo werken we aan een veilig klasklimaat.

De workshop is uitgewerkt in samenwerking met de Universiteit Amsterdam (Cultural Psychology). universiteit Amsterdam

 

Eindtermen
gelaagdheid identiteit
sociaal-relationele competenties
mechanismen van vooroordelen
stereotypen en machtsmisbruik
constructief omgaan met diversiteit
burgerschapscompetenties
Doelgroep
Eerste graad secundair onderwijs
Aantal deelnemers
Min 8, max 25 deelnemers
Duur
2 lesuren
Methodiek

Interactieve vorming met film- en fotomateriaal waarbij we zo nauw mogelijk aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen/studenten én de confrontatie niet uit de weg gaan.

Benodigdheden

Groot lokaal, Balpennen.

Prijs
Prijs € 290
Voorkeursdatums Volgorde
Voorkeursdatums (waarde 1)
Geef een aantal datums op in volgorde van voorkeur.
Korting

Verwante modules

Workshop in de klas

Werken rond thema vluchten in de 1ste en 2de graad klinkt behoorlijk zwaar en complex. Met het interactieve bordspel op de vlucht, worden leerlingen op een laagdrempelige manier aan het denken gezet. In een interactieve nabespreking kunnen ze al hun vragen kwijt.

Workshop in de klas

“Vrouwen die voetballen zijn lesbiennes”, het is ‘weer eens’ een moslim die geweld heeft gepleegd... We zitten allen verstrikt in een web van vooroordelen en stereotypen, kunnen we er nog aan ontsnappen?

Ontmoeting

Look alike is een ontmoetingsmoment tussen leerlingen uit het OKAN onderwijs en leerlingen uit het reguliere onderwijs. We gaan op zoek naar gelijkenissen en raakpunten tussen de leerlingen.

Volg een traject en krijg het Gouden label