Toolbox voor scholen

Schoolbrede ondersteuning of hoe breng je je volledige school in beweging? Dit betekent gericht inzetten op de vijf rode draden van je schoolcultuur. Grasduin in onze Toolbox en vind de instrumenten die jou op weg zetten!     Ontdek onze trajecten

Participatie

Samenleven in diversiteit doen we samen met de leerlingen, hun ouders, de directie en het volledige schoolteam. Een belangrijk werkkader is een diversiteitsbeleid. Hoe maken we dat beleid inclusief? En integraal: hoe verweven we een diversiteitsbeleid met een taal- en zorgbeleid? Maar ook: kijken we enkel naar de leerlingenraad of durven we leerlingenparticipatie creatiever in te vullen? Slaagt de school erin om een ouderraad samen te stellen die de leerlingenpopulatie weerspiegelt? En hoe zit het met de diversiteit binnen het schoolteam?
Je merkt het, participatie beslaat vele terreinen en in dit onderdeel reiken we stevige handvaten aan.

Legende

 1. Tips.
  Welke aanbevelingen helpen ons op klasniveau, op beleidsniveau en in onze relatie met ouders om op een constructieve manier aan de slag te gaan.
 2. Tools.
  Onderstaande praktijkvoorbeelden bevatten handboeken, werkmethodes, oefeningen en voorbeeldprojecten die jou als leerkracht kunnen inspireren om hands-on mee aan de slag te gaan.
 3. Training.
  In deze rubriek wordt info gegeven over organisaties die scholen ondersteunen en nascholingen, vormingen en trainingstrajecten aanbieden.
 4. Contact.
  In deze rubriek vind je info en contactgegevens van onderzoekers en kenniscentra die leerkrachten en scholen ondersteunen.
 5. Literatuur.
  Hier vind je leestips en handboeken.
 6. Verhalen.
  Deze verhalen kunnen leerkrachten inspireren om zelf aan de slag te gaan en nieuwe ideeën te verkennen.

Volg een traject en krijg het Gouden label