Brussel Anders Bekeken: Migratie

VOET: politiek-juridische samenleving, socioculturele samenleving, socio-economische samenleving

Waarom jongeren zelf niet laten kennismaken met de diversiteit in Brussel én zijn inwoners? Niet praten over maar praten met! Dit doe je met ons dagprogramma Brussel Anders Bekeken: Migratie.

We starten met een ontmoetingsmoment tussen de leerlingen en cursisten Nederlands aan het CVO Brussel of het Centrum Basiseducatie Brussel.

Via verschillende laagdrempelige werkvormen leren de deelnemers elkaar en elkaars leefwereld kennen. Dit is een eerste en belangrijke stap naar begripvol samenleven. Het is een eye-opener voor zowel de scholieren als cursisten. Doorheen de activiteit is het tot stand brengen van een dialoog over normen en waarden en het wegwerken van vooroordelen ten opzichte van de ander de rode draad.
Het doet jongeren ook beseffen dat de diversiteit enkel nog zal toenemen in de toekomst en niet enkel in de grootsteden. De toekomst zal superdivers zijn.

In de namiddag starten we in het Noordstation met een korte inleiding over de geschiedenis van de wijk en hoe migratie de wijk gevormd heeft.

Vervolgens gaan de leerlingen in kleine groepjes zelfstandig op pad in de Brabantwijk van Brussel. Aan de hand van een zoektocht, waarbij de verschillende groepjes in de voetsporen treden van gemigreerde families, snuiven ze de sfeer van de wijk op en ervaren ze wat het betekent om in een diverse wijk te leven. Tijdens de zoektocht komen verschillende thema’s aan bod, zoals cultuur, religie en ruimtelijke ordening.

We sluiten de dag af met een korte nabespreking: hoe hebben de leerlingen de dag beleefd?


Praktisch

Duur: een hele dag

Methodiek: ontmoetingsmoment tussen de scholieren en cursisten met een migratieachtergrond, migratie-zoektocht in de namiddag, korte nabespreking

Doelgroep: 2de en 3de graad SO + hoger onderwijs (wij werken steeds op maat van de doelgroep)

Aantal deelnemers: min. 8 max. 25 deelnemers

Prijs : € 240

Promoties: klik hier en ontdek of er op dit moment promoties mogelijk zijn.

Wil je deze workshop boeken?: Stuur een mail naar info@schoolzonderracisme.be