Look alike

Look alike is een ontmoetingsmoment tussen leerlingen uit het OKAN onderwijs en leerlingen uit de eerste en tweede graad van het reguliere secundaire onderwijs. We gaan op zoek naar gelijkenissen en raakpunten tussen de leerlingen om op die manier bruggen te slaan tussen jongeren uit verschillende landen en met diverse etnisch-culturele achtergronden. Hoewel de jongeren vaak een uiteenlopende achtergrond hebben, zijn er ook heel wat gelijkenissen. Door die gelijkenissen in de verf te zetten, leren ze elkaar en elkaars leefwereld beter kennen. Zo willen we bijdragen aan de manier waarop jongeren met een superdiverse samenleving omgaan.
De activiteit laat de leerlingen eerst kort kennismaken met elkaar, waarna ze ook echt zullen samenwerken om verschillende opdrachten – zowel binnen als buiten – tot een goed einde te brengen. Tijdens deze opdrachten staat het maken van connecties en het vinden van raakpunten steeds centraal.
Look alike kan ervoor zorgen dat vooroordelen ten opzichte van de ander op een interactieve manier weggewerkt worden. Bovendien biedt het een extra oefenkans voor de OKAN leerlingen om de aangeleerde woordenschat en taalkennis in de praktijk om te zetten.

 • Enkele quotes van leerlingen:
  "Ik vond het heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen en om meer over hun cultuur te weten te komen."

  "Het was een leuke uitstap omdat we nieuwe culturen en godsdiensten hebben ontdekt tijdens onze ontmoeting met de OKAN-leerlingen."

  "Ik vond het heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ikzelf ben een beetje verlegen maar zij hebben mij goed verwelkomd! Ik zou dit graag nog een keer doen.”

  "Ik vond het leuk om die jongeren blij te zien. Het maakt me gelukkig dat ze zich bij ons veilig voelen."

  "Ik vond het heel leuk om andere leerlingen van een andere cultuur te ontmoeten. Ze waren heel lief en leerden ons nieuwe woorden in hun taal."

  "Het was heel leuk te horen hoe de jongeren in ons land zijn ontvangen en het deed mij plezier om te zien dat sommigen ondanks hun vele problemen, toch hartelijk kunnen lachen"

 • Enkele quotes van leerkrachten
 • “Helemaal écht, mens-tot-mens, geen uitleg, zelf ervaren”
  – Greet Walschap, leerkracht Nederlands, Sint-Pieterscollege Jette

  “Veel samenwerking tussen de leerlingen in een fijne sfeer!”
  - Marjoke Swinnen, leerkracht MO, esthetica, Sint-Pieterscollege Jette

  “ Hele leuke workshop. Onze leerlingen krijgen de gelegenheid om Nederlands te oefenen met leerlingen waar ze normaal niet mee in contact komen.”
  – Aline Lenaers, leerkracht OKAN, Instituut Anneessens-Funck Brussel


Praktisch

Look-a-like vindt plaats in de buurt van een OKAN school.

Duur: 3 uren

Doelgroep: eerste en tweede graad secundair onderwijs

Methodieken:

 • Enkele laagdrempelige ijsbrekers om de groep op te warmen
 • Een interactief spel waarbij de jongeren moeten samenwerken om elkaar beter te leren kennen
 • Een stadsspel met gebruik van smartphone in kleine gemengde groepjes (leerlingen uit het reguliere en OKAN onderwijs) waarbij de jongeren zowel de stad als elkaar beter leren kennen
 • Een korte nabespreking

Aantal deelnemers: max. 25 deelnemers (een groep bestaat uit max. 25 leerlingen uit het reguliere onderwijs en 25 OKAN-leerlingen)

Prijs : € 180 + vervoersonkosten van de vormingswerker