Lancering RE:flex

Na vier jaar onderzoek lanceert EdisTools hun nieuwste innovatie: Re:flex. Deze tool is speciaal ontworpen voor leerkrachten en student-leerkrachten, met als doel stapsgewijs inzichten bieden over etnische diversiteit.

Foto re:flex

Laat je gidsen door vijf verschillende digitale tours, waarin specifieke thema's worden verkend aan de hand van echte klassituaties en wetenschappelijk onderzoek.
 

Over RE:flex 

Vijf zelfsturende tours (20-60 minuten) geven je stap voor stap inzichten mee en dagen uit om zowel op groeps- als op individueel niveau kritisch na te denken over je doen en denken in de klas en op school.

Het komt nog al te vaak voor dat leerkrachten of student-leerkrachten onbewust en onbedoeld gaan handelen op een manier die etnische ongelijkheid of etnische discriminatie in de hand kan werken. Dit kan door bepaalde uitspraken, een non-verbale houding of zelfs het negeren van bepaalde zaken die met etnische diversiteit te maken hebben. Dit kan ervoor zorgen dat leerlingen zich niet altijd gehoord voelen, zich niet thuis voelen op school of zich soms zelf gediscrimineerd voelen.

Het doel van RE:flex is om leerkrachten en student-leerkrachten nieuwe reflexen te laten ontwikkelen ten aanzien van etnische diversiteit in de klas en op school om zo onbedoelde en onbewuste vormen van etnische ongelijkheid en etnische discriminatie te voorkomen.
 

Hoe te gebruiken

Alle materialen om RE:flex te doorlopen zijn gratis beschikbaar op de website reflextool.be


Hulp nodig?


Binnenkort is het mogelijk om onze begeleiding te boeken, dan gaan we samen aan de slag met RE:flex.

Kun je niet wachten? Laat het ons weten! 


RE:flex is gebaseerd op het doctoraatsonderzoek van Marloes Hagenaars aan de Universiteit Gent binnen het EdisTools-project. Haar onderzoek omvatte interviews en observaties op verschillende secundaire scholen om te begrijpen hoe leerkrachten omgaan met etnische diversiteit en wat hun handelen motiveert. Hoe leerkrachten omgaan met etnische diversiteit is van cruciaal belang voor het bevorderen van gelijke onderwijskansen en voor het creëren van een inclusieve leeromgeving waar ieder kind zich thuis voelt. RE:flex is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van het EdisTools-project binnen de Universiteit Gent en Oetang Learning Designers.

Logo's

Volg een traject en krijg het Gouden label