Maak van je school een School zonder Racisme

Geen enkel kind, geen enkele jongere mag het slachtoffer zijn van racisme of discriminatie. Vanuit die gedachte werd in 1988, na de eerste grote overwinning van extreem-rechts, de oproep ‘Maak van je school een School zonder Racisme’ gelanceerd.

allemaalvanbelang

Dertig jaar later is deze oproep nog altijd actueel

In die dertig jaar is het demografische landschap wel grondig gewijzigd. Zo zijn de grootsteden superdivers geworden en spreidt de diversiteit zich meer en meer uit tot in de kleinste gemeenten. Ook het communicatielandschap is grondig gewijzigd: de wereld ligt binnen handbereik, sociale media zijn niet meer weg te denken. Toch blijft de school de ontmoetingsplek bij uitstek van jongeren met andere jongeren, met andere volwassenen, met andere werelden en andere ideeën. Hier moeten zij leren ‘samen leren’ aan elkaar en van elkaar. Hier moeten zij leren ‘samen leven’ met elkaar.

Dit samenleven is fel onder druk komen staan door de opkomst van identitaire bewegingen die rijkelijk gebruik maken van de nieuwe sociale media. Conflictsituaties waarbij gore, racistische uitspraken en zelfs vechtpartijen niet worden geschuwd, steken de kop op. Verontruste leerkrachten en directies doen meer en meer beroep op School zonder Racisme voor advies en ondersteuning. Opnieuw speelt de school een cruciale rol om de jongeren kritisch te leren omgaan met de maatschappelijke conflicten, die zich ook binnen de schoolmuren manifesteren. Ze zoekt naar antwoorden op de spanningen om de wij-zij tegenstellingen te counteren en niet racisme, maar positieve diversiteit een kans te geven.

Daarom herhalen we onze oproep van 30 jaar geleden: ‘Maak van je school een School zonder Racisme’. De toekomst van alle jongeren, zowel die van Youssef als van Jasper, Ella en Adinda is het meer dan waard. Het team van School zonder Racisme staat klaar om hen daarbij te ondersteunen met op onderzoek-geïnspireerde workshops voor leerlingen, leerkrachten en directies.

Lees meer

Volg een traject en krijg het Gouden label