Start het schooljaar met enkele ijsbrekers

Caritas International Belgium en School zonder Racisme maken graag gebruik van leuke ijsbrekers aan de start van een workshop. Ook aan de start van het schooljaar zijn ijsbrekers de ideale manier voor leerlingen om elkaar spelenderwijs te ontmoeten. Hier vind je wat inspiratie!

Start het schooljaar met enkele ijsbrekers

Bij een nieuw schooljaar, komen ook nieuwe klasgroepen kijken. Leerlingen komen terecht in een groep die ze niet, deels of helemaal kennen. Graag geven we jullie enkele leuke ijsbrekers om kennismaking en ontmoeting tussen je leerlingen te stimuleren. Deze ijsbrekers zijn bovendien laagdrempelig voor ex-OKAN-leerlingen die mogelijks in je klasgroep terechtkomen. Ijsbrekers bieden ruimte om op een ludieke en laagdrempelige manier ruimte maken voor het verkennen van elkaars achtergrond, zonder te vervallen in stereotypen vooroordelen. 

Spinnenweb

De leerlingen vormen een dichte kring. Iemand stelt zichzelf voor (bv. naam, leeftijd, geboorteland...). Daarna gooit die de bol wol naar een andere persoon, maar houdt daarbij een stukje wol stevig vast. Ga verder tot iedereen een stukje wol in handen heeft. Zo vormen de leerlingen samen een spinnenweb. Vervolgens kan je ingaan op wat hen verbindt.  

Materiaal: bol wol                  Taalniveau: *                  Timing: 10 min 

Citroen Citroen

De spelers zitten in een kring op stoelen. Een vrijwilliger staat in het midden. De spelleider roept 2 willekeurige namen uit de groep. Deze personen proberen dan van plaats te veranderen, zonder dat de persoon in het midden op hun plaats kan komen zitten. Als het de persoon in het midden toch lukt om een plaats in te nemen, dan moet de persoon die daar wou gaan zitten, in het midden gaan staan. Extra: Als de spelleider 'citroen citroen' roept, dan moet iedereen wisselen van plaats.  

Materiaal: /                            Taalniveau: *                  Timing: 10 min 

 

In samenwerking met Caritas International België hebben we een mooie fiche vol ijsbrekers ontworpen.  

Neem een kijkje in de fiche!

Bestanden

Volg een traject en krijg het Gouden label