Samenwerking Fort van Breendonk

Een bezoek aan het Fort van Breendonk kan meteen aansluitend gecombineerd worden met het Vluchtelingenspel 2e graad en het Vluchtelingenspel 3de graad.

Het vluchtelingenspel sluit aan bij een bezoek aan Breendonk om de volgende redenen:

  • Coherentwerken met een rode draad zijn de sleutelwoorden. Tijdens de gegidste tocht doorheen Breendonk, komen de jongeren in contact met de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Een gruwel die een massa volk op de been bracht. Net als België in 1914 en 1940 is in Syrië vandaag ongeveer de helft van de inwoners op de vlucht, waarvan het grootste aantal in eigen land en de buurlanden. De Syriërs van nu zou je de Belgen van 1914 en 1940 kunnen noemen.
  • We geloven dat de opeenvolging van een gegidste tocht met de workshop op dezelfde locatie herinneringseducatie versterkt.
  • Tijdens de workshop slaan we de brug tussen het heden en het verleden. Welke lessen kunnen we trekken uit onze geschiedenis? En hoe kunnen wij het verschil maken?

Meer info over het vluchtelingenspel 2e graad en vluchtelingenspel 3de graad

Voor vragen en/of reservatie m.b.t. Vluchtelingenspel 3de graad, neem je contact op met School zonder Racisme (02/511 16 36 of info@schoolzonderracisme.be). Bij reservatie laat School zonder Racisme je weten of de workshop kan plaatsvinden op jouw voorgestelde data. Tip: probeer, indien mogelijk, verschillende data voor te stellen; dit verhoogt de slaagkans.
Opgelet: het boeken van het Vluchtelingenspel in het Fort van Breendonk kan enkel in combinatie met een bezoek aan het Fort van Breendonk. Het lokaal voor de workshop dient u bij het Fort van Breendonk bij te bestellen, ze vragen voor het gebruik van de zaal €20 per workshop.


Praktisch

Duur van de workshop: 2 (les)uren
Methodiek: interactief spel waarbij leerlingen/studenten in de huid kruipen van een vluchteling, gevolgd door een nabespreking waarbij we de confrontatie niet uit de weg gaan
Doelgroep: alle graden secundair onderwijs en hoger onderwijs (we werken steeds op maat van de doelgroep)
Aantal deelnemers: min. 8, max. 25 deelnemers
Prijs workshop: € 120 (indien de workshop plaatsvindt in het Fort van Breendonk zijn er geen vervoersonkosten, aan het Fort dient wel een kleine vergoeding betaald te worden voor het gebruik van de zaal)
Duur van de workshop: 2 (les)uren