Speeltjes van de globalisering

VOET: politiek-juridische samenleving, socio-economische samenleving

Globalisering lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Bedrijven die wereldwijd handel drijven, mensen die migreren of zelfs op de vlucht slaan… wat heb ik daar nu mee te maken? Veel, zo blijkt.

Ons drankje van Coca-Cola, onze meubels van Ikea, onze snack bij McDonald’s, onze iPhone van Apple, onze schoenen van Nike… Bijna alle producten die we dagelijks gebruiken, worden gemaakt door multinationals. En komen voort uit de globalisering.

Dat al die dingen gemaakt worden in omstandigheden die niet zo best zijn voor mens en milieu, daar staan we minder vaak bij stil. Hoe worden onze dagelijkse hebbedingetjes gemaakt? Wie wint daarbij, en wie verliest? Hoe komt dat? En wat kunnen we daar als jonge mensen aan doen?




In dit traject zoomen de jongeren in op vier producten die nauw aansluiten bij hun leefwereld: speelgoed, fastfood, kledij en de smartphone.


Praktisch

Speeltjes van de Globalisering bestaat uit twee luiken:

- Een voorbereiding in de klas. Wij bezorgen jou het kant-en-klare materiaal, waarmee je direct aan de slag kunt gaan in de les. De leerlingen worden in groepjes verdeeld en elk groepje gaat één van de vier producten onder de loep nemen: waar komt mijn product vandaan? wie wordt er beter of slechter van? Als leerkracht motiveer en stuur je waar nodig.

- De leerlingen zijn nu expert geworden in hun product en daar bouwen we op verder in een workshop, begeleidt door twee vormingswerkers van School zonder Racisme. In deze workshop ondervinden ze aan den lijve de ongelijkheid in de wereld via het Wereldstoelenspel, krijgen ze inzicht in ons huidig economisch systeem en ontdekken ze de link met migratie. Ten slotte dagen we jongeren uit tot (zelf)reflectie: wat is mijn rol en hoe kan ik het verschil maken?

Duur:
Voorbereiding in de klas: 2 à 3 lesuren
Workshop in de klas: 3 lesuren

Doelgroep: 3e graad SO

Aantal deelnemers: min. 13 max. 25 deelnemers

Nodig: beamer en pc met geluidsinstallatie

Accommodatie & benodigdheden:
Voor een goed verloop zijn de volgende benodigdheden noodzakelijk:

Voorbereiding in de klas:
- De vier groepjes hebben elk een computer of tablet nodig om een aantal filmpjes te kunnen afspelen
- Wifi/internet van de school

Workshop in de klas:
- Een groot klaslokaal met voldoende stoelen (banken hebben we niet nodig)
Tip: hoe gezelliger de ruimte, hoe toffer de workshop zal aanvoelen
- Pc, beamer en een geluidsinstallatie
- Wifi van de school

Prijs : € 200 + vervoersonkosten van de vormingswerker
Promoties: klik hier en ontdek of er op dit moment promoties mogelijk zijn.

Wil je deze workshop boeken?: Stuur een mail naar info@schoolzonderracisme.be