Vormingsreeks

zeepRacisme begrijpen, racisme bestrijden

Als leerkracht of vormingswerker word je geregeld geconfronteerd met thema's als vluchtelingen, migratie, racisme en discriminatie.
De school is geen eiland en deze thema’s leven ook onder jongeren.
Wil je deze thema’s niet uit de weg gaan?
Heb je nood aan meer informatie om in dialoog te gaan met je leerlingen?
Met deze vormingsreeks zorgen School zonder Racisme en het Minderhedenforum dat je sterker in je schoenen staat om
het gesprek hierover aan te gaan.

Waar en wanneer
Aroma-gebouw, zaal Mirre
Vooruitgangsstraat 323 in Schaarbeek
(vlakbij het Noordstation)
Telkens van 14u30 tot 17u30

Deelname is gratis
Wel vooraf inschrijven via deze link

Thema's

 • Woensdag 16 januari 2019
  Racisme, meer dan een zwarte bladzijde
  Eddy Maes, voorzitter van School zonder Racisme
  Meer info

 • Woensdag 20 februari 2019
  Diversiteitsbarometer Onderwijs (UNIA)
  Quentin Callens, beleidsmedewerker Onderwijs van UNIA
  Meer info

 • Woensdag 27 maart 2019
  Refugees Welcome
  Tjhoi Ng Sauw, voorzitter van Welkom in Mechelen
  Meer info

 • Woensdag 8 mei 2019
  Discriminatie, wat doe je eraan?
  Nele Spaas, beleidsmedewerker 'Werk' bij het Minderhedenforum
  Meer info

 • Woensdag 22 mei 2019
  Racisme 2.0
  Sarah Scheepers, coördinator bij Ella vzw
  Meer info

Inhoud

 • Woensdag 16 januari 2019
  Racisme, meer dan een zwarte bladzijde.
  “Het nazisme was geen individuele uitspatting van Adolf Hitler, maar structureel, net zoals de kolonies, de slavernij en de verdrinkingen van vluchtelingen op de Middellandse Zee vandaag” (Politicoloog Olivia Rutaziba).
  Wat betekent dat 'structureel' racisme? En wat is de band met onze eigen geschiedenis, waarvan de nieuwe Canvasreeks ‘Kinderen van de kolonie’ een onthullend beeld geeft?
  Wat kunnen we leren uit de geschiedenis en wat is de band met het toenemend racisme vandaag?
  Eddy Maes, voorzitter van School zonder Racisme, wijdt deze eerste vorming aan de geschiedenis van het racisme en zoomt daarbij in op het macroniveau.

 • Woensdag 20 februari 2019
  Diversiteitsbarometer Onderwijs (UNIA)
  Onderwijs is een belangrijkste hefboom om integratie te bevorderen, om uitsluiting tegen te gaan en iedereen gelijke kansen te geven. Toch zijn er in het onderwijs in België ook grote ongelijkheden, zeker wanneer we de sociale afkomst, origine, handicap en seksuele oriëntatie van de leerlingen bekijken. UNIA wilde de mechanismen blootleggen die bijdragen tot deze ongelijkheden.
  Quentin Callens, beleidsmedewerker Onderwijs van UNIA, stelt de UNIA-diversiteitsbarometer (2018) voor, het resultaat van langdurig wetenschappelijk onderzoek door KULeuven-HIVA, Steunpunt Diversiteit & Leren (UGent) en de ULB-GERME.

 • Woensdag 27 maart 2019
  Refugees Welcome
  Vzw Welcome in Mechelen (WiM) is een netwerk van geëngageerde burgers die asielzoekers, vluchtelingen en nieuwkomers op een warme, menswaardige manier ondersteunen. Waarom gaat WiM weg van het caritatieve, van de ‘Bad, Bed, Brood-politiek’? Waarom hecht men er zoveel belang aan de gelijkwaardigheid van vluchtelingen en nieuwkomers? Waarin verschillen de moderne migranten en vluchtelingen van de vroegere migratiestromingen?
  Tjhoi Ng Sauw, voorzitter van Welkom in Mechelen, geeft duiding bij het vluchtelingenvraagstuk en de aanpak ervan.

 • Woensdag 8 mei 2019
  Discriminatie, wat doe je eraan?
  Wist je dat 7 op de 10 werkgevers liever geen mensen uit etnisch-culturele minderheden aanwerven? En dat 4 op de 10 Vlamingen het aanvaardbaar vinden dat herkomst meespeelt in de beslissing om iemand werk te geven? Dat je met een laag inkomen of een andere huidskleur niet zo gemakkelijk is om een woning te vinden?
  Nele Spaas, beleidsmedewerker ‘Werk’ bij het Minderhedenforum legt uit hoe discriminatie al jarenlang onze samenleving verziekt en mensen in de armoede duwt. Ze gaat in op praktijktesten als instrument om op een efficiënte wijze discriminatie op te sporen.

 • Woensdag 22 mei 2019
  Racisme 2.0
  Was jij ook verontwaardigd als je de ‘Pano’ over Schild & Vrienden zag? Wie gaat schuil achter de Nieuw Rechtse stromingen AfD, Lega Nord, Alt-Right,… ? Waar halen Le Pen, Wilders, Bannon,… hun inspiratie?
  Sarah Scheepers, coördinator bij Ella vzw (Kenniscentrum Gender en Etniciteit) analyseert de ideeën van het ‘beschaafde’ extreemrechts dat vandaag het identitaire nationalisme nieuw leven inblaast. Ze zal het hebben over ‘de botsing der beschavingen’, de groeiende islamofobie en hun invloed op de neoconservatieve partijen.